Povodne v Prešovskom kraji

19.08.2005 Prešov

Dňa 16.8.2005 vplyvom intenzívnych dažďov došlo k vybreženiu miestnych potokov, zaplaveniu záhrad, miestnych komunikácii a zastavaného územia v obciach okres...
Dňa 16.8.2005 vplyvom intenzívnych dažďov došlo k vybreženiu miestnych potokov, zaplaveniu záhrad, miestnych komunikácii a zastavaného územia v obciach okresov Prešov, Sabinov, Vranov nad Topľou, Stropkov, Svidník a Bardejov.

Povrchové vody z lesov a lúk spôsobujú škody na súkromnom, obecnom i štátnom majetku. Voda zaplavila verejné priestranstvá, pivničné priestory rodinných domov, studne, záhrady, miestne a štátne komunikácie. Voda postrhávala stå py miestneho rozhlasu a telefónne stå py, časť miestnych komunikácií, studní, oplotení a pod. Škody boli zaznamenané aj na upravených korytách miestnych potokov.

1. stav a rozsah zaplavených plôch: - neurčený
3. počet miest a obcí postihnutých povodňou
Okres Prešov a Sabinov: 28 obcí
Okres Vranov n/T: 15 obcí
Okres Stropkov a Svidník: 16
Okres Bardejov : 20

POČET MIEST A OBCÍ SPOLU : 79 obcí.

Zásahová a odčerpávajúca činnosť pokračuje na všetkých postihnutých územiach. Momentálny poveternostný stav v Prešovskom kraji je: zamračené miestami dážď, vzhľadom na tieto prognózy príslušníci pokračujú v odčerpávaní vody.
Bola taktiež povolané ZB Humenné, ktorá poskytla čerpadlá na odčerpávanie vody do okresu Vranov. Momentálne zasahujú príslušníci v nasledovných okresoch: Prešov, Bardejov a Vranov nad Topľou.

spracovala npor. Mgr. Eva Roháriková
hovorca KR HaZZ Prešov
 

Vyberte región